Covered markets in Milano

Markets with kitchens where you can eat and shop

You will surely know the Boqueria of Barcelona or the Mercado da Ribeira in Cais do Sodré in Lisbon. But perhaps you do not know that also in Milano you can find covered markets where you can sit at table and eat traditional and gourmet food, and make quality gastronomic purchases. You will find organic food stalls for sustainable groceries, highly selected products from all over Italy and the rest of the world, but also famous Milanese restaurants, bakeries and patisseries who have opened a gourmet corner among the shops.

The latest additions are Mercato Centrale Milano in the central railway station and Mercato Isola in Piazzale Lagosta. Walking around the city you will learn that each neighborhood proudly sports its own food market. Explore Milano to find your favorite market, and experiment with the famous five in the meantime.

Mercato Centrale Milano

As many as 29 food specialists spread over two floors in an area of ​​over 4,500 square meters: the Mercato Centrale Milano was the last being inaugurated (and most talked about) in the city. With entrances from the Central Station, Via Sammartini and Piazza Quattro Novembre, it is open from 7 in the morning until midnight, and you can stop to eat or shop in some of the refined food stores of Milano, also selling dairy and fresh organic produce.

In the covered market there is no shortage of fishmongers where you can always find fresh Mediterranean fish, for sale to take away or grilled express at the counter, butchers with kitchens that offer the original Chianina steak, free-range chicken, BBQ ribs, tripe and lampredotto, the artisans of fresh pasta, many varieties of Italian regional cuisine, and historic Milanese pastry shops and bakeries. Between fish bars, cocktail bars, breweries, wine bars and delicatessen, you will find just about everything you need to titillate your palate. For high-end ethnic street food try Bottega Empanadas, serving Argentinian delicacies and led by Thomas Piras, Matias Perdomo and Simon Press, the Italian-Uruguayan-Argentinian team from the Milanese restaurant Contraste, Michelin star since 2017, and the restaurant (the only one inside Mercato Centrale) Filippo La Mantia - Oste & Cuoco, named after the famous Sicilian chef. 

Mercato Isola

After two years of renovation works, the historic covered municipal market in Piazzale Lagosta has recently reopened. A new food catering space in the heart of Isola, right in the shadow of the Bosco Verticale. It has changed its name to Mercato Comunale Isola, has redone its look, is now plastic free and has Wi-Fi connection: its central aisle runs along two rows of food vendors serving street food treats on glass-terraced tables. You can enjoy the atmosphere of the local market and start from there the discovery of the ebullient Isola neighborhood.

Mercato Isola means ten shops with counter and kitchen, where you can stock up on high quality meats, salami, cheese, pasta, fish and desserts, or even have you meal cooked on the spot. It works like this: choose at the counter and take a seat in one of the glass terraces overlooking the square. The menu? From saffron risotto to vegan dishes, from sushi to fried fish, it satisfies everyone. And you can visit the market at any time of the day: it is open every day, from 9 am to midnight.

Special mention goes to the all-female pastry-ice-cream parlor of the starred chef Viviana Varese, who collaborates with Casa delle Donne Maltrattate: you will taste one of the best pastry in Milano.

Mercato del Suffragio

A due passi da Via Lincoln, uno dei posti più colorati di Milano, il Mercato del Suffragio, in piazza Santa Maria del Suffragio 2, è forse uno dei primi mercati coperti con cucina ad aver aperto in città, con tavoli per mangiare sia all’interno sia nella veranda. Quattro i corner per soddisfare tutte le voglie: pane e lievitati, pasta fresca, pesce e carne selezionati con cura. Da abbinare a una birra artigianale o a un calice di vino bio. Perfetto anche per un aperitivo alternativo.

Mercato coperto Wagner

Inaugurato nel 1929 e riaperto dopo i lavori di ristrutturazione, il Mercato Comunale di Wagner è il mercato coperto più antico di Milano. Un punto di riferimento per il quartiere un tempo “operaio” e oggi più residenziale e apprezzato dai foodie, che ha saputo stare al passo con i tempi. Il Mercato, infatti, in collaborazione con il Comune di Milano, è uno spazio vivo che offre anche diversi servizi, come i laboratori a tema per i ragazzi, giornate dedicate all’informazione sulle tematiche alimentari, Wi-Fi pubblico.

Fai come gli abitanti del quartiere: passeggia tra i banchi e assaggia prodotti freschi e di stagione, incontra i produttori e lasciati consigliare da chi conosce davvero quello che vende. Qui troverai “botteghe” - attive anche da più generazioni - che offrono una vasta gamma di specialità alimentari: dai formaggi selezionatissimi - tra cui italiani DOP e francesi AOC -, anche rari, alla pregiata carne wagyu. Ma anche panetterie, rosticcerie, gastronomie e un take away giapponese per chi ha poco tempo da dedicare alla cucina e un caffè bistrot per fare colazione o pranzare.

Mercato Darsena

Una piazza coperta con negozi gastronomici, food corner e enoteche. A due passi dai Navigli, proprio accanto alla nuova Darsena, il Mercato Coperto Ticinese, in piazza Ventiquattro Maggio 14, è uno dei 21 mercati comunali di Milano e anche uno dei più vivi e frequentati. Sei d’altronde nel cuore della movida: fermati qui all’ora dell’aperitivo, per stuzzicare a un cheese bar, provare lo street food o semplicemente bere un calice di vino o un centrifugato di frutta e poi vivi la nightlife del quartiere.